Followers

Wednesday, June 17, 2009

Bentuk Muka Seseorang

Ok dr bentuk muka korg, ade part2 yg korg boleh kecikkan..
ade part yg boleh korg tonjolkan...
sumer tu bergantung bentuk muka korg...
Kuning : Highlight
Hijau : Blusher
Coklat : Contouring

Bentuk Muka Bulat

Bentuk Muka Segi Empat

Bentuk Muka Pear

Bentuk Muka Bujur

Bentuk Muka Panjang

Bentuk Muka Heart

Ramai sgt yg nak tau psl shading..mana nak pakai blusher...

so ni tips2 yg aku dpt tunjukkan...

sbb kalau aku nak buat kat model, jenuh jugak nak cari semua bentuk muka kat atas tu kan...

semoga tips2 di atas dpt membantu korg.

16 comments:

Jasfyra said...

gud info..
terima kasih sudi kongsi info yg sgt2 berguna ni

izan said...

TQ sbb wat info pasal teknik shading tu..

tp nk tanya lah,
tuk "Kuning : Highlight" ni pakai warna yg lebih terang dr warna based kat muka ke?


Coklat : Contouring
ni pulak apa?

p/s: maaF ye..sy budak baru nk blaja mekap ihihi

diyanashukor said...

jasfyra | welcome

diyanashukor said...

izan| yg warna kuning biasa nye akan guna foundation yg terang atau warna kulit...sbb wana coklat untuk shading supaya kite dpt kecikkan bahagian2 yg kite nak..janji untuk shading guna yg gelap bile dah warna die beza automatik yg bahagian "kuning" tu dah nampak.itu saje...

*agak2 paham tak diyana terang kan tuh...??

aszadha said...

errr...aku pun kurang paham ler...huhuhu...nyampuk skit...

diyanashukor said...

aszadha | ko tak yah ye sanah....ko yg bentuk muka bulat tu...

qisdiana said...

salam dik diyana.......

TQ coz sudi kongsi info yg sgt2 berguna ni....

diyanashukor said...

qisdiana | u ker yg call dr sarawak smlm? u r welcome...

qisdiana said...

a'aha....yup
pandai gak diyana teka yer....
anyway, TQ

diyanashukor said...

qisdiana | oh...ade nama diana jugak...hihihi...ok...rajin2 la buat tutorial yer..lama2 nanti mesti jd cantik...

qisdiana said...

ok cikgu diyana, akan dipaktikkan tutorialnya tu....hehehe.....
cantiknya nanti x setanding ngan sentuhan cikgu yg telah terbukti sentuhannya....hehehe

diyanashukor said...

qisdiana | jgn al berkata begitu...malu saye...hahaha... saya pun sedang belajar...jd kite sama2 belajar yer...

aszadha said...

yeer..aku tau...yg bulat 2..(nada merajuk)

diyanashukor said...

aszadha | yerlah2 ko punyer yg muka panjang tuh..( nada pujuk walaupun tau yg sebenar )...hehehe..

BABIE'S WORLD said...

salam diyana
slama ni jadi silent reader jer
i like cara u make up cantik sgt2 and u tak lokek utk berkongsi ilmu..for all this while i tak berani nk bermain dgn warna
takut sgt.since tgk u makeup dgn slumber land jer mencampur kan warna i kind of teruja nk mencuba..

diyanashukor said...

babie's world | yup...kalau warna2 yg pelik biasa mmg takut nak cuba...tp dgn warna2 ni la kite tak bosan...try la...mesti hasil nye berbeza dgn warna yg selalu guna...dgn warna mata kite ni leh jd bentuk lain2...