Followers

Monday, July 13, 2009

Kursus Pra Perkahwinan


weeeeee~~~~~ saya dah boleh kawin.... yeaaayy....

sijil kursus pra perkahwinan


sabtu dan ahad lepas tarikh tu mmg telah book untuk menghadiri kursus kahwin...
so mmg kene reject customer yg pilih date tuh...
nak kursus pun kene tgk tarikh yg sesuai....disbb kan bz...
yg bertambah seronok biler kursus ni pergi dgn kawan2 baik aku...
seee...!!! bersemangat diorg biler aku yg nak kawin...
diorg turut join....
sungguh bangga mempunyai kawan baik seperti diorg...
walaupun ade beberapa kwn aku terpaksa cancel last minute...
bkn ape..bile gi ramai2, kitorg leh ketawa kuat2 bersama2 di dlm dewan tu..hahaha...
mmg kat dlm tu keje ketawa je yer...mmg enjoy...
aku gi kursus kat Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS)
mmg best sgt kursus kat situ...
customer aku yg recommend gi kat situ...
puas hati ok...
habis je kursus terus dpt sijil...


bersama2 hasannah, husna dan ija


hari pertama


hari kedua

.

.

.

ok... aku senaraikan la yer prosedur nak kawin ni...( untuk perempuan yerr )
1. hadir kursus pra perkahwinan
2.Ujian HIV ( sah laku 6 bulan sahaja )
3. dapatkan borang 1C ( kebenaran berkahwin ) dan 1D ( perwakilan wali dan wakalah )
* borang2 ni leh dpt kan di laman web / JAIS / PAID (pejabat agama islam daerah)
4. lengkapkan borang dan lampirkan dokumen sokongan
5. Dapatkan pengesahan dr PPN ( Penolong Pendaftar Nikah )
* PPN ni leh jumpe di masjid..bwk la sumer borang tu untuk mengesahkan.time jumpe ni kene bwk wali dan 2 org saksi borang...saksi ni bukan saksi time nikah tu...sape2 je...kwn2 pun ok..tp mesti la lelaki..
6. Dapatkan kebenaran berkahwin dr PAID
* untuk kelulusan
7. Serahkan kebenaran berkahwin pada PPN
8. Akad nikah dijalankan.
9. Ambil surat perakuan nikah di JAIS / PAID
.
.
.
.
Dokumen sokongan :-
- salinan I/C
- salinan I/C wali
- salinan I/C 2 org saksi borang
- salinan sijil pra perkahwinan
- salinan ujian HIV
.
.
.
ok..kurang2 sedikit sebanyak dpt membantu yer...korg2 yg nak kawin ni...
.
.
.
.
* khamis ni aku akan terbang ke padang, indonesia rumah saudara aku selama seminggu...mmg ramai sedara kat sana sbb atok dan nenek sebelah mama org sana...so sambil beli VIP gift dan menjemput diorg dtg majlis aku nanti....blk sana mmg fail untuk berdiet...rugi yer kalau diet...sbb makanan sana, kat sini susah dpt sesedap sana....
.
.
.
.
-aku sibuk buat bunga telor...buat sendiri ok...sbb lebih afdal sentuhan tgn sendiri bg kat org...hahaha....bnyk rasa nyer bunga telor yg aku buat...
bunga pahar time sanding aku punyer- DONE
bunga pahar time sanding adik aku - 70%
bunga telor khatam quran - 80%
bunga telor time nikah - maybe nak beli je...takut tak sempat..
bunga pahar time sanding belah laki - 20%
.
.
.
harap semuanyer setel..dah siap nanti aku update gambar bunga2 telor aku yer...
kalau aku tak update sblm kawin entry bunga telor aku...yg pasti lepas kawin mmg takde la gambar bunga telor aku tuh...

10 comments:

asz said...

hehehe...weekend yg serunuk...
nywy..hppy holiday lg yeer..

diyanashukor said...

asz | yerrrr... sonok sgt... tq..

hawashukor said...

yeah... lg2 pg indon bersama tunang tersyg kihkih..k.sanah jgn jeles k duduk umah diam2..
bawaku terbang....lalalala

asz said...

hamboiiii haweeeeeeee...gedik yeer...xper bg can...g ler...huhuhu

Jasfyra said...

alhamdulillah...dah settle dah p kursus kawen eh.lps ni leh pikir psl wedding plak kan.mekap sendiri ke org yg mekapkan? :)

diyanashukor said...

jasfyra | my wedding nanti org lain make-up kan...time tu rasa nyer berdebar lebih dr sakit parkinson kang...mau tak leh make-up....

esca said...

bunga telur buat sendiri.. bagus nyaa.. jgn lupa tau tepek gmbr sini.. nk tgk awak update

khairulhaya said...

kak..nak ikut gi padang bple?
syoknye ade sedare disane erk..sambil tu dpt beli ape yg patut utk majlis nnt erk..x sbr nk tgk ape yg akk dpt kt sane nnt..
x nk tunjuk sket ke bunga telor yg akk da buat tu?hihi..

selamat bercuti..

diyanashukor said...

esca | yer buat sendiri...bukan nak tercabut tgn je..mata pun naik juling...tgk manik2 tu...

diyanashukor said...

khairulhaya | yup gi padang sambil beli VIP gift...bunga telor tu takleh tunjuk sikit2...kene tunjuk semua...hahahha...br puas tgk...nanti ok..