Followers

Thursday, October 8, 2009

Tutorial LUKIS KENING..


hi make-up lover...
disebabkan ramai yg tanya tutorial untuk lukis kening nih..
antaranyer aida narina ... amyluvadli .. ina.. sape lg pun aku tak ingat..
ok ini untuk sape2 yg nak blaja CARA AKU ok..
lain org lain cara...
kening ni aku nak ingatkan ade bnyk bentuk...
tak semua org sama...tu yg berat tanggungjawab sbg make-up artist kene pandai lukis kening ikut kesesuaian muka seseorg...
bukan main hentam jer..
pastu aku jenis tak suke buat kening org tu terlampau nipis..
sbb bile diorg dah buang make-up pun, kening diorg nampak kemas...
kalau nipis, lepas buang make-up nanti nampak mcm takde kening...
so ingat yer...pesanan aku...



ok..ni gambar sblm di trim/cukur/cabut



step 1 : ikut ape yg korg suke untuk membentuk kening korg sama ada cukur/cabut

* bahagian atas pun kene bg membentuk curve supaya lebih kemas...


step 2 : ok..haruslah pakai foundation + compact powder dulu..

berus bentuk mcm ni diperlukan
yg takde jenama pun ade jual...tp aku guna berus MAC


dan eyeshadow berwarna dark brown ( espresso by MAC )

step 3 : dr start anak panah ke hujung sapukan warna menggunakan berus td..


step 4 : kemudian br dr depan ke tengah mcm gambar kat atas tuh..


kening eyeliner berwarna dark brown

gambar diatas aku gunakan jenama MAC

step 5 : gariskan diluar supaya kening tu nampak sharp..dihujung pastikan bentuk tajam..
mcm gambar kat atas tu...



DONE!!!







Selamat mencuba ok...

gagal sekali tak bermakna gagal selamanyer...

tak faham leh tanya...

tak faham jugak lg...dtg jumpa aku....aku buatkan... ok??


29 comments:

AmY-AdLi said...

o0o.. gitu rupenye...
thx wat tutorial neh..
=)

CiK By said...

hehehe..tip top! tp i nak kawin la baru cukur...huhuhu..mak tak kasi * tepuk dahi

Jasfyra said...

tq sbb ajarkan...selama ni saya main taram je buat..hihi

mass said...

hy diyana.... i suka kening u... buat pengetahuan u, i jurusolek jugak... tapi masih baru... so, i adalah basic... tapi i nak jugak blaja lagi... terutama ttg kning, eyeshadow & everything... i nak mahirkan lagi apa yang i dah blaja... so, i nak tanya... u ada buat klas make up advance... personally... kalau ada i nak tahu berapa u cas... barang suma i ada... cuma tak ler byk sgt... i rasa apa yang i blaja masih tak ckp... sbb tu minat nak blaja lagi... u blh tgk blog i... tu suma hasil kerja i... tapi masih blm puashati terutama kning & eyeshadow...

http://anggundchanteq.fotopages.com

Sha Pattinson said...

nice info nanti bole la ikut nih hehehe

diyanashukor said...

AmY-AdLi | ur welcome.. =)


Cik By | ok..biasa lah tu... tp kalau tak cukur pun masih boleh bold kan bentuk kening tu...


Jasfyra | ok..gud..pasni dah tau buat try yer.


mass | mmg sampai bile2 pun kite takkan berenti blaja... jgn putus asa.. itu jer...mass buat masa ni mmg belum buat kelas lg... insyaallah... ade la jugak perancangan masa depan bab kelas make-up nih...insyallah suatu hari nanti..akan diumum di blog ok...so keep in touch...


Sha Pattinson | yup...cubalah.. =)

Aida Narina said...

Yeay, i've been waiting for this entry. Thanks Diyana! Btw, i still don't have the tools - berus angle, eyeshadow, and browliner. Tapi tips you sangat detail and will surely follow the steps given. Thanks hunny! :)

diyanashukor said...

Aida Narina | takpe dah tau br boleh dptkan brg2 yg diperlukan.. actually this is simple..tp kalau tak tau, mmg rasa susah nak buat kan..

hawashukor said...

kihkih aku adik dia pun xreti2 wat kening.. ko ajar aku 10 kali pun aku xreti guk kuikui cepat sgt lupa.. tu la mkn semut byk sgt!. tp ape2 pun kening aku ko kene cukur nak suh aku cukur sendiri mahu semua aku tebas.

razzi@ajeet said...

tutorial yang sangat bagus..

Dalam Seni makeup.. melukis kening adalah sangat penting...

diyanashukor said...

hawashukor | ko mmg... beg make-up mengalahkan aku...bab kening mmg ko saje tak nak blaja...kang aku kawen..lantak ko..



razzi@ajeet | yer..bab kening mmg paling penting + susah... sbb dr kening la boleh ubah wajah seseorg... sape make-up artist...die mesti tau...mcm mana pentingnyer kening nih...

mass said...

yeke tak buat diyana? tapi takper ler... u ni bagus tau tak kedekut ilmu... suka sgt.. tapi i nak tanya u... kalau kiter cukur utk bntukkan kning tapi kalau bulu kning tu masih panjang mcmana yer? nak sikat ke bawah @ atas n gunting ker? tu yang i tak sure sgt... sbb tutorial u pasal kening tu, bulu kning die mmg nipis... yang tebal mcmana lak? tq diyana

diyanashukor said...

mass | kalau bulu kening tu after cukur..die panjang...u sikat kebawah then yg lebih dr bahagian u dah cukur tu just gunting je... senang je k...tak yah pikir bende tu susah..anggap sume senang..then u boleh buat...teruskan usaha...hati ni mmg nak buat kelas..tp tak cukup tgn dah sayang ooii... kaki pun dah naik sama bile bz...hehehe..

mass said...

cepat balas yer... :) oh gtu ek... kalau panjang lgi sikat ke bwah n trus gnting... thankz le diyana bagi byk info... i mmg selalu kunjung blog u ni... minat ler pulak... byk info... walauapapun wish u all the best... kalau i tak tahu i tanya lagi... kekeke....

diyanashukor said...

mass | alrite... anyway thanks!!

hawashukor said...

sampai hati ko.. ala ko kan rajin kang ko lepas kawen ko gian bulu kening sape ko nak cukur xkan kening laki ko kot.. sian kening aku mcm hutan belukar babi msuk sesat xkuar2 dah.

diyanashukor said...

hawashukor | bayarr aarrr.... =)

mass said...

diyana...

i dah praktikkan bulu kening cara u... wawawawa jadi ler.... bergaya i dgn kening baru masa g open house... tq.... :)

diyanashukor said...

mass | congrats!!! tgk belum diyana buat kelas face to face lg.. kalau face to face mesti lg berkesan ape yg diajar...

mass said...

tau takper... thankz a lot diyana... luv ur work!!! apapun u mmg tak kedekut ilmu... i like!!!

cikdebup said...

klu kening da tebal..
camne??
xmo cukur or cabut..
maintain kn jew kew perlu blur kn??

Hanafedora said...

Hahah..Tk larat I baca statement u and adik u..Babi masuk hutan tk keluar2 dh..funny..

Diyana, I nk belajar cara you make up mata I hari tuh.. And cara you sapu kan blusher kt i tuh..kaler blusher tu kaler ape yeh?

ilyia nur ab rahman said...

hye diyana..boleh ajar tak cara kalau tak perlu cukur bulu kening?i admit, bulu kening plays most important role mase mekapkn..

diyanashukor said...

mass | welcome mass


cikdebup | kening tebal? ok kalau kat mac ade sejenis brg ni nama die 'brow set' itu itu blurkan kawasan yg u nak...


Hanafedora | adik i mmg mcm tu..kalau dah sampai die ckp babi masuk hutan tu maknanyer dah tebal sgt...hihi..
warna mata tu nanti i wat tutorial ok... blusher tu actually i akan pakaikan campur warna2 lain jugak...tp i biasa akan pakaikan warna blusher yg ade warna mix pink and orange...ia sgt sesuai untuk kulit2 kite nih....cara pakai blusher yg senang just senyum saje...pipi yg naik tu u sapukan blusher ke telinga...


ilyia nur ab rahman | ilya insyaallah akan diajar nanti k..

ummi muiz said...

erm..bagus gak ade blog cmnieh..bole sy blaja cr mekap dgn betul..sy br nk bjinak2 dlm dunia andaman..sy akn terus mengikuti blog anda..salam perkenal dr saya =)

diyanashukor said...

ummi muiz | teruskan belajar... we can share all about make-up.. =)

ghadis said...

salam..kak sy cbut gak blu kning coz xska npk serabut je..tp xnipis sgt.. kak de tips x xnk bg blu kning2 tmbh bli.pnt gak nk cbut jew.huhu...

Nur FatIn aDiLah bT azMi said...

boleh ke ckur or trim bulu kening ? errrr.... tp boleh aje kn hide dngn conclear or gune teknik gam ? hehe. saya dh try teknik gam. tp nmpk ketara sgt . kne smoothkn lg hasil kerja. ^^

diyanashukor said...

ghadis | part bg lebat tu akak pun x pandai..hihi..


Nur FatIn aDiLah bT azMi | terpulang pd seseorang..kalau nak nampak kemas leh cukur..kalau xnak cukur leh hide dgn beberapa cara..