Followers

Wednesday, October 15, 2008

Kening

ok first step aku belajar adalah kening.... kalau ckp psl kening sume org boleh buat...tp nak nampakkan cantik dan seimbang tu mmg susah.....nak bentukkan kening....dr kening ni muka seseorg tu boleh berubah.....sbb tu warna untuk kening ni diwarnakan coklat...kalau hitam muka boleh jd garang......cikgu aku kata kalau nak belajar ni mula lakarkan di kertas...sampai pandai br la korg buat kat muka korg....kang kalau terus kat muka korg habis jugak bulu kening korg tuh....jd lukis dulu yer.....

ok step pertama korg sediakan kertas yg siap dikotak2 kan....mcm bwh nih.....tak nak kotak pun korg punyer suke....sbb time aku blaja mcm nih...sambil aku citer mcm mana aku blaja..ibarat sambil aku ajar korg jugak cara2 nak make-up....okkkkk......

dan ni.....




kemudian korg buat bukit dgn sekali layang je tgn korg tuh...tak yah beria sgt rupa bukit korg tuh.......setiap kotak ade bukit tuh.....yg kotak yg agak panjang tuh korg lukis 2 bukit......ibarat kening2 manusia la nih...jd maknanye sume manusia mempunyai kening yg berbeza2....mcm bwh nih....







dan mcm ni.....



ok kemudian korg lukis bentuk kening dgn garis titik2 dgn pensil bg memudahkan korg padam.....lukis di bukit2 korg tuh.....ingat ye hujung kening mestilah tajam br kemas dan cantik....mcm bwh nihh......
dan mcm ni....

okkk...pastu dah kompom cun n sama br korg warnakan la kening tuh.....sukati korg jugak nak warna ape pun.....aku blaja dulu, cikgu aku semak dulu.....pas die bulat2 kan mana yg salah suh betulkan...dah betul br warna kan.....jd mcm ni lah hasil aku blaja dulu....

haaaaa.....nampak ade tanda2 tuh....haa....cikgu aku la tuh tanda.....siap cop butterfly warna pink lg....bukan ape waktu tuh pen2 warna anak die ade kat die....ape lg kan...nak test la tuh....

bukan sekeping je ye aku buat....aku buat setiap satu tu 10 keping sumer nyer.....lg bnyk lg bagus bg memahirkan tgn2 korg tuh.....

ni contoh2 gambar yg aku gunting dr majalah2.....bentuk2 mata dan kening yg sesuai....ingat yerr.....lain org lain bentuk nyer.....jd buat yg sesuai okkkk....




okkkkk....sampai sini aje.....next post aku akan citer n ajar mcm mana plak lakaran untuk bibir....

5 comments:

eryan_emily said...

Salam. Thank you for sharing the info.

diyanashukor said...

eryan_emily : welcome!!

aKu NaKaL said...

permulaan yg hebat x)~

AmY-AdLi said...

ohh. cmni rupenye lukis atas kertas yek.. br tau.. mmg kene buat ne.. hehe...
thx btw...=)

mariah_smile said...

waa... nampak senang. tp cam susah jugak ye...