Followers

Thursday, April 30, 2009

tutorial : smokey purple look

hi everyone....
next tutorial...
is smokey purple look...




step 1 : foundation and compact powder





step 2 : eyeshadow pearl white ( shroom by MAC )

step 3 : eyeshadow purple ( hepcat by MAC ) disebelah warna shroom




step 4 : eyeshadow black ( carbon by MAC )




step 4 : di bawah pun pakai ketiga2 warna diatas...dengan nipis sahaja...
mcm gambar diatas..







step 5 : eyeliner di kelopak mata atas dan bawah..





step 6 : pakai mascara dan eyelashes


DONE!!!!












selamat mencuba........
sebarang pertanyaan....boleh la drop at comment....
akan ku cuba menjawab soalan anda...



Saturday, April 25, 2009

sesuatu yg memuaskan hati...

Korg penah rasa tak sesuatu yg betul2 memuaskan hati korg sendiri..
tak kisah la keje ape skali pun..
mcm tanam pokok dr kecik sampai kuar kan hasil korg pun ibarat sesuatu yg betul2 memuaskan hati korg...
mcm aku setelah menjadi make-up artist nih...
bile hasil tu betul2 buat muka seseorg tu berubah menjadi cantik hasil sentuhan aku...
kalau org yg dah tersedia cantik ni makin di make-up makin cantik...
ade jugak customer aku yg takut untuk buat perubahan ke lebih baik...
kadang2 tu bukan ape..diorg takut muka diorg nampak pelik atau jd lebih buruk dr yg asal...
hehehe...
tp kebiasaan nye...aku akan bincang dgn die ape yg die suke atau tak..
supaya hasil die dpt memuaskan hati die...
setelah siap di make-up pun aku akan tanya die ape yg die nak tambah lg...
eyeshadow ke...blusher ke...warna lipstik ke...
sume tu untuk memuaskan hati die...
supaya kelihatan cantik di hari bahagia...
kadang2 ade jugak customer yg akan ckp...
"diyana i serahkan muka i ni kat u...u nak buat ape pun buat la...janji hasil nye cantik"
waahh...kalau camtu lg senang....
berdasarkan pengalaman i selama menceburkan diri dlm bidang ni....
kita akan pandai memainkan warna...
jd bile pegang je berus kita dah tau nak blend warna pada kulit seseorg tu...
ape yg sesuai atau tak...
kadang2 ade jugak yg jenis terlalu pandai...
itu xnak...ini xnak...
bile kite ikutkan...hasil nye tak memuskan hati die pulak...
so bende mcm ni kene bincang dgn make-up artist korg...
sesuai atau tak bile buat mcm itu...bila buat mcm ni....
and the same time korg pun kene dgr cadangan dr make-up artist tu jugak...
kalau rasa sesuai teruskan...kalau x sesuai guna cara lain...
so...ape2 pun mana yg rasa takut untuk make-up kene la bawak2 berbincang...
warna ni sgt penting....
kene tgk pada kesesuaian kulit muka seseorg....
kadang2 bile seseorg tu mempunyai kulit yg gelap...
foundation yg biasa digunakan cerah sikit dr kulit asal...
jd kulit akan nampak lebih cantik dan berseri...
sbb tu warna memainkan peranan penting...
kalau tak..muka seseorg tu akan jd sembab mcm tak berseri pulak...
sbb kalau pakai warna foundation sama warna dgn kulit ibarat mcm tak make-up pun ade...
mcm muka di hari2 biasa...
faoundation yg cerah dr kulit korg pun tak de la sebatu jauh nye dr warna asal...
mesti la seakan2....
ok bawah ni salah satu customer aku yg buat aku rasa puas hati hasil nyer...
die seorg yg betul2 putih...
dan kulit die jenis yg sensitif...
jd muka die bnyk jerawat dan parut jerawat...
bile dah putih mmg sah2 la nampak jerawat yg merah2 tuh....
time ni aku make-up untuk majlis bertunang...



ni gambar before
*
*



*



*



*




*
hasil nyerrrrr....
tadaaaa.....
hehehe....giler poyos...















die pun suke sgt tgk hasil dr sentuhan aku....
bile tgk perubahan pd muka die...
bile sume org puji hasil sentuhan aku....
waktu tu la rasa puas nye la hati bile dpt buat org gembira kannn....


keje mcm ni la yg aku suke....kite akan rasa sgt puas hati bile customer kite puas hati....



Thursday, April 23, 2009

Design for hasanah

ok...permintaan dr hasanah untuk design busana for her wedding...
aku pun tak tau design mcm mana yg ko suke...
kat bwh ni ade 4 design berbeza...
ko leh pilih la mana yg ko rasa sesuai buat ko...



design 1
style ala2 kebarung..
bahagian luar should use lace...
and dalam aku design dress labuh....
with kerongsang...




design 2
aku design kebaya pendek..
bersama korset...
top use lace ..
kain lace + satin
center put big kerongsang...








design 3
ala2 jubah/dress
use chiffon with beaded



design 4
sama mcm design 3
potongan yg berbeza...
p/s : hasanah seseorg yg mempunyai potongan badan yg comel...pada pendapat aku design yg simple dan lace yg tidak terlalu bnyk motif sgt sesuai untuk die...badan yg comel juga boleh menggayakan design ala2 jubah/dress bergantung pada design dan material yg digunakan...
jgn kata badan yg comel ni terhad untuk bergaya di hari bahagia...ape2 pun tepuk dada tanya selera!!....







Tuesday, April 21, 2009

busana for nikah

eelloooww...



persiapan seterusnye..
adalah design baju untuk nikah..
colour semestinya putih...
nampak suci jerr..


tudung aku nak pakai style mcm gambar bwh ni...




dan dress for nikah aku design mcm ni...
ala2 jubah pun ade...
sbb selalu nye org buat baju kurung moden/kebaya
tp masa nikah aku nak design mcm ni...
xtau la kot2 ubah fikiran...
tp buat masa ni mmg ni lah design yg aku suke...

die menggunakan 2 material..
di luar menggunakan chiffon...
bahagian dalam kebanyakan menggunakan satin...
tp aku tak pasti kain mana yg akan ku buat..
beaded antara colourful or only white
akan ku tanya designer aku nanti...
nak kawen ingat senang....mcm2 bende kene buat....
huhuhu

Saturday, April 18, 2009

wedding favor / gift




wedding favor / gift
feel free visit bisikbisikdesign

Friday, April 17, 2009

My make-up artist & photographer booked!!

heeellooo.....




dah tinggal beberapa bulan je lg majlis aku....
mcm2 persediaan yg dah kene buat....
mmg pening pale nak pikir mcm2...
yg aku dah book make-up artist dan photographer untuk nikah & reception...
muktamad!!




hehehe...ingat senang bile make-upartist mcm aku tiba masanya plak nak memilih make-up artist di hari bahagia nanti...
kalau nak make-up sendiri time tu rasa mesti tak tenteram make-up muka sendiri...
time tunang pun rasa mcm tak sempat itu ini...
nanti time nikah dan majlis lg rasa debar2 semacam...
jd aku pun mcm org lain survey sana sini...
mcm korg jugak...








so untuk nikah aku book awin from seindahwajah





seindahwajah telah menjadi official make-up artist for gadis melayu @ tv9
love to see her touch...very nice....
harap2 muka aku time nikah nanti berseri2 jugak....








untuk reception aku dah book nurul shukor




nurul shukor adalah profesional make-up artist
mmg lama idam2 kan die yg make-up untuk majlis aku...
bile lg nak rasa kan...
akhir nye dpt jugak...


settle bahagian make-upartist for big day...



photographer kesemua majlis aku....

aku book cintaberbisik

die adalah kawan sekolah aku dr sekolah rendah lg...
n now aku gunakan khidmat die untuk majlis aku nanti..
walaupun masih br dlm bidang tu...tp hasil yg aku nampak sgt canteekk + kreatif...
dan aku tau hasil tu makin lama makin bertambah canteek...
jd dgn yakin nyer aku lantik die official photographer for my BIG day...

nanti akan ku update persediaan for my wedding...


daa....

Wednesday, April 15, 2009

tutorial : arabic eyes

holllaaa...


ok...kali ni make-up masih style yg sama...cuma warna eyeshadow yg berbeza...
kali ni aku buat warna PINK + BLACK

step 1 : lekatkan white tape mcm gambar atas tu..

step 2 : eyeshadow warna hitam ( carbon MAC )




step 3 : warna purple ( plum dressing MAC ) di atas warna hitam

dan pink light ( swish MAC ) di atas warna purple td...





step 4 : pakai eyeliner yg basah tu di kelopak mata atas dan bawah..
eyeliner basah lebih better supaya line lebih nampak kemas...





step 5 : bukak white tape td..





step 6 : pakai mascara and eyelashes



*


*


*


*


*


*


done!!!

















Tuesday, April 14, 2009

tutorial : arabic eyes make-up

holllaaaa....
aku nak show step how to make arabic eyes make-up...
green + black eyes



step 1 : letak white tape mcm dlm gambar atas tuh...
white tape ni digunakan supaya warna eyeshadow menjd lebih kemas dan sharp..

step 2 : letak warna eyeshadow hitam (carbon MAC )


step 3 : then warna dark green ( humid MAC )


step 4 : then light green ( juxt MAC )



step 5 : letak warna cream/white ( ricepaper MAC ) dibawah kening




step 6 : pakai eyeliner hitam di kelopak mata atas dan bawah



step 7 : bukak white tape td...



step 8 : pakai mascara and eyelashes



done!!!











Monday, April 13, 2009

next customer

hi...
hari jumaat lepas aku makeup kakak kepada kwn aku time sekolah rendah dulu...kawan aku tu nama die rose azima...die ade 3 org adik-beradik..sume pun perempuan...sume nama adik-beradik die start dgn rose...
ni kakak die yg sulong..nama Rose Ann...sgt la kuat berckp...tak henti2 berckp...happy make-up muka die ni...sbb layan kan mulut die...kejap2 ketawa...
diyana doakan kak ann happy tempuh hidup br nih...
so enjoy the pics.......

make-up untuk majlis nikah
before make-up

after make-up














time bergambar ni kat masjid di desa jaya,kepong...time ni tgh posing sambil tunggu pihak laki sampai...haa...sempat lg tuh....sblm nikah org berdebar2 die leh pose sana sini kann...
layan kan jeee...