Followers

Wednesday, October 22, 2008

exam make-up

eeellllllllllooooowww......

setelah berbulan2 blaja make-up pastu cikgu aku buat exam...so time tu aku kene la bawak model kan.....sbb aku kene make-up model aku....cikgu aku nak tgk lulus atau tak....kalau tak aku kene blaja dan blaja sampai lulus la....yg bagus nye tempat aku blaja nih....cikgu aku akan ajar sampai betul2 pandai....kalau masa yg diperlukan untuk belajar tu 6 bulan....tp dlm 6 bulan tu korg tak pandai....die tetap akan ajar dan tak ambik duit tambahan....baguskan.....yg best nyer time aku blaja tu aku sorg je dgn die....sbb aku blaja siang...budak2 lain keje waktu siang....jd diorg ambik kelas mlm...kalau mlm, kelas die ajar sekali 4/5 org...jd senang sikit la sikit aku blaja dan cikgu aku tumpu kat aku sorg je la....


ni model aku.....dan die juge bestfriend aku.....dr sekolah rendah sampai skrg.....siap tukar2 baju lg untuk tangkap gambar.....bukan ape tangkap gambar tu untuk aku buat iklan hasil keje tgn aku...kalau tak mcm mana nak start bisnes kannn....kalau berbuih ckp kat org pun bukan ade bukti yg kite leh make-up....jd nilah bahan buktinyer....hahahaha...


ija model aku



gambar before


dan

a

f

t

e

r

tarrrrrraaa.......(poyo jek) hahaha...layan kan jeerrr....







hahaha...camana hasil keje aku?....ija pun tak caya aku make-up die cam nih...yerlah....time blaja lukis kat kertas...agak dah pandai sikit...make-up patung.....exam br mekap die.....aku pun tak caya time tu aku berjaya make-up die....ok la kan....first time make-up org time tuh.....

sampai skrg aku masih belajar bende2 br lg.....make-up ni pun ade trend....ade style mcm2.....kene selalu update......


ok....chow....bubyee......




Thursday, October 16, 2008

kening part 2

hi...sumerrr....
bwh ni gambar contoh2 kening....sumer org mempunyai bentuk kening yg beza2......korg tgk la korg punyer kening jenis mcm mana....


Sebelum korg nak lakarkan kening korg...sebaik2 nyer korg shave/trim/cabut bulu2 kening yg serabut atau memperkemaskan je lg bentuk kening korg tuh...


Pada yg tak shave/trim/cabut korg boleh gunakan Brow Set(MAC) warna "girl boy" yg sesuai untuk kulit asia..
Brow Set ini digunakan untuk mengurangkan warna kening yg hitam ke warna coklat dan mengaburkan kening serabut/lebat.....

Okk...aku nak tunjuk brg2 ape yg aku gunakan untuk bentukkan kening.....aku biasa gunakan brg dr MAC tp tak semestinyer korg pun harus guna MAC terpulang ape yg korg ade dan sesuai untuk korg just pakai jer....yg penting teknik tu harus betul ok....

Korg boleh gunakan berus dan eyeshadow warna ESPRESSO (MAC)



atau gunakan pensil berwarna dark coklat dan berus mascara tp pastikan la bukan korg ambik mascara punyer terus tonyoh ke kening korg yer...kang itam lak kening korg tak guna jugak kan warna coklat pensil td...


jd korg lukis diatas kening korg bermula pada lengkuk kening korg ke hujung kening korg....



Lepas tu br korg start dr depan sambung ke lengkuk td.....dan pada yg menggunakan pensil tu perkemaskan lakaran korg gunakan berus mascara itu....

Dan bahagia hujung kening yg tajam tu korg perkemas kan la dgn cotton bud bg nampak tajam dan cantik...Lg satu pastikan kening kiri dan kanan tu sama yer....atau sebaik mungkin bg ia kelihatan sama....


Ok see u at the next topic.......Selamat mencuba yer.....


Wednesday, October 15, 2008

make-up mata style arab

Suke sgt ngan arab style make-up sbb bahagian mata sgt memukau.....caannnnntttiiiikkk sgtt.......diorg bnyk gunekan warna itam pekat legam melekat.......haaa......nak menunjukkan warna tu itam sesangat....tu yg kuar perkataan2 tuh...hehehe....


make-up ni part mata paling diutamakan...bahagian ni la paling aku sukeee.....paling aku titik beratkan dan paling aku suke sgtttt2.......


korg tgk la gambar2 bwh nih.......sgt cantikkkk okkkkk.......










see...............!!! cantikkan?????...................try la buat mcm tuh......sure meletop!!.........kene bnyk kali try n try...sampai jd.......takleh putus asa.......and kene berani mencuba....nanti aku bg tips lg mcm mana nak bg warna eyeshadow tuh naik n tahan lama.......ok......

Kening

ok first step aku belajar adalah kening.... kalau ckp psl kening sume org boleh buat...tp nak nampakkan cantik dan seimbang tu mmg susah.....nak bentukkan kening....dr kening ni muka seseorg tu boleh berubah.....sbb tu warna untuk kening ni diwarnakan coklat...kalau hitam muka boleh jd garang......cikgu aku kata kalau nak belajar ni mula lakarkan di kertas...sampai pandai br la korg buat kat muka korg....kang kalau terus kat muka korg habis jugak bulu kening korg tuh....jd lukis dulu yer.....

ok step pertama korg sediakan kertas yg siap dikotak2 kan....mcm bwh nih.....tak nak kotak pun korg punyer suke....sbb time aku blaja mcm nih...sambil aku citer mcm mana aku blaja..ibarat sambil aku ajar korg jugak cara2 nak make-up....okkkkk......

dan ni.....




kemudian korg buat bukit dgn sekali layang je tgn korg tuh...tak yah beria sgt rupa bukit korg tuh.......setiap kotak ade bukit tuh.....yg kotak yg agak panjang tuh korg lukis 2 bukit......ibarat kening2 manusia la nih...jd maknanye sume manusia mempunyai kening yg berbeza2....mcm bwh nih....







dan mcm ni.....



ok kemudian korg lukis bentuk kening dgn garis titik2 dgn pensil bg memudahkan korg padam.....lukis di bukit2 korg tuh.....ingat ye hujung kening mestilah tajam br kemas dan cantik....mcm bwh nihh......
dan mcm ni....

okkk...pastu dah kompom cun n sama br korg warnakan la kening tuh.....sukati korg jugak nak warna ape pun.....aku blaja dulu, cikgu aku semak dulu.....pas die bulat2 kan mana yg salah suh betulkan...dah betul br warna kan.....jd mcm ni lah hasil aku blaja dulu....

haaaaa.....nampak ade tanda2 tuh....haa....cikgu aku la tuh tanda.....siap cop butterfly warna pink lg....bukan ape waktu tuh pen2 warna anak die ade kat die....ape lg kan...nak test la tuh....

bukan sekeping je ye aku buat....aku buat setiap satu tu 10 keping sumer nyer.....lg bnyk lg bagus bg memahirkan tgn2 korg tuh.....

ni contoh2 gambar yg aku gunting dr majalah2.....bentuk2 mata dan kening yg sesuai....ingat yerr.....lain org lain bentuk nyer.....jd buat yg sesuai okkkk....




okkkkk....sampai sini aje.....next post aku akan citer n ajar mcm mana plak lakaran untuk bibir....

Tuesday, October 14, 2008

bermulanyer.......

hi.....sumer....


ok bermulanyer kisah minat nak jd make-up artist nih....sejak raya 2006....masa tuh gi open house sana sini....then sampai umah kakak bf aku ade la sorg "lelaki lembut" nih kawan kpd kakak bf aku.....suare die still sama....hidung dah tambah tulang bg mancung....bibir dah angelina jolie....cun la...diorg nih kalau nak jd perempuan sanggup berhabis duit kann??...nama pun dah tukar micheal....then aku pun sembang2 tanya die keje ape.....yerlah dlm otak aku ni fikir mcm mana la diorg gi keje....keje ape yg sesuai...kann??....then die ckp die make-up artist sambilan.....keje tetap kat saloon......biler pikir2 ok gak kan....


haaa...dtg la mcm2 idea yg leh menambahkan poket aku....lg pun untuk make-up majlis ape2 pun kebanykan hari minggu..dah tentu2 aku cuti....lg2 aku keje ngan family kan......so mungkin senang la kalau nak cuti tibe2 kalau ade customer kannn.....hehehe.....cuti lg bnyk dr keje.....adik beradik mana boleh berkire....hehe...."ampun yer abg2 ku.....semoga syarikat kite murah rezeki dan bahagi sama rata..hahaha".......

lg pun dr dulu mmg aku minat bende2 nih.....make-up......rambut....jenis2 ni mmg aku minat la...jd org kata kalau dah minat kene la usaha br la menjd kan......then bincang and tanya pendapat mama....mama kata "ikut diyana la....kalau nak belajar tuh bior betul2"....aku pun on je la kan...kene la mintak restu...mana leh main bedal je.....


sblm2 tu aku mmg selalu beli brg2 make-up sikit kat MAC....then baik la ngan amoi ni....JOANNE nama die...pastu call die tanya die dulu belajar kat mana...then kos belajar die bnyk mana....die kata mahal....then die bg aku nombor ade regular customer die yg ade butik pengantin....kak mas nama die......


aku pun call kak mas tanya butik die kat mana....ade buat class make-up atau tak....kos berapa....mcm2 la aku tanya.....kak mas tu pun ade ckp kalau nak make-up untuk pengantin biar la belajar dgn melayu sbb dah tentu2 die mmg ajar make-up style melayu....kang belajar ngan cina kang jd mak-up wayang cina lak kan......bile pikir2 dgn kos sumer.....dan sijil pun dpt....rasa tak rugi kan belajar.....


Dr situ la sumer nyer terjd......pengetahuan dr tak tau ape2 dah boleh buat bisnes sendiri dah......dan masih terus belajar dan belajar......make-up ni kene selalu update......style,teknik make-up,brg2 br.....mcm2 la....belajar dr majalah......


nanti akan ku ceritekan langkah pertama yg aku belajar hingga seterusnyer.....sambil2 tuh korg pun secara tak langsung belajar cara2 make-up jugak......yer murid2 ku sudi untuk belajar...hahaha....jd cikgu lak aku dlm nih.......ilmu kene la dikongsi......kann.......ok lepas ni siapkan buku dan pen yer......